Etiam placerat

Encuesta

İNSAN HAKLARI (BARIŞ) ANITI


İNSAN HAKLARI (BARIŞ) ANITI



Dünya barışını pekiştirmek ve insan haklarını gündemde tutmak amacıyla İsviçre’de başlamış ve 50 devletin katılımıyla oluşturulmuş bir projedir.
1970’lerden 1980’lere kadar ABD’de sanat çalışmalarımı gerçekleştirdikten sonra, 1985’li yıllarda İsviçre’ye giderek insan hakları ile ilgili uluslararası boyutlarda bir proje başlattım. 5.65 cm boyutundaki İnsan Hakları (Barış) Anıtı’nın amacı, yapımında tüm dünya devletlerinin katkı ve emeklerinin sağlanmasıydı.
Projenin ilk ayağı olan İsviçre’de yapımı tamamlandıktan sonra, anıtı Türkiye’ye getirdim. Anıtın açılışı, 1990 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yapıldı. Dünya çocuklarına armağan edilen bu anıt, Ankara Batıkent’e dikildi.



“Günümüzdeki evrensel kaosun had safhada olduğu bu dönemde, evrensel barışın ne kadar önemli olduğunun altını çizmekte fayda var diye düşündüm. 1990’lı yıllarda yaptığım bu projenin uzantısı olarak yeni bir projenin, İstanbul’da Avrupa kültürlerarası iletişimin sağlanması amacıyla yapılması gerektiğine inanıyorum. Kendi maddi imkanlarımla yaptığım bu projenin daha da gelişmişini, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi” kapsamında, Avrupa ve Türkiye’deki heykeltıraşların da katkılarıyla gerçekleştirmek istiyorum.
5.65 metre yükseklikteki bu anıtın, kültür başkenti olacak olan İstanbul'umuz için yeni bir eser olarak tarihe mal edilmesinin -İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen bir yere dikilmek koşulu ile- kültürler arasındaki iletişimi ne kadar güçlendireceğini hayal etmek ve gerçekleştirmek mümkün.



Avrupa ve Türk sanatçılarının kültürel ve sanatsal diyalogunun sağlanması, Türk ve dünya sanatı açısından gereklilik arz ediyor. Bu proje, bugün veya gelecekte mutlaka yapacağım projelerden biri, diye düşünüyorum.



DÜNYA BARIŞI ADINA (Basından)



Sanat çalışmalarını Amerika ve İsviçre’de sürdüren Ahmet Nuray, heykeltıraş ve pedagog olarak dünyada tanınan bir sanatçı. 15 yıllık aradan sonra Türkiye’ye dönen Ahmet Nuray, “Dünya Barışı”nı konu alan 5.65 cm büyüklüğünde demir konstrüksiyon anıt heykelini de beraberinde getirdi. Sanatçının amacı doğrultusunda dünya barışı için, her ülkenin de bu projeye katılmasını içeren bir atılım yaptı. Dileği heykelin baş kısmını oluşturmak için gereken metal parçalarının dünya ülkelerinden gelmesiydi. C
23 Nisan 1990 tarihinde çeşitli devletleri sembolize eden küçük metal plaketler, yine o ülkenin çocukları ile Ahmet Nuray’ın eşliğinde heykelin başına monte edilecek.
İsviçre’de başlayan yazışmalar sonucunda, Ahmet Nuray’ın çağrı mektuplarına 32 devletin olumlu cevap verdi. Plaketleri ile birlikte hazır durumda.
Dünya çocukları ile gerçekleşen bu heykel, projeyi kabul eden her ülkede belli aralıklarla sergilenerek, dünya barışının sürekli olması ve bu barışın oluşturacağı gücün hiçbir şekilde zarar görmemesi için, insanlık adına bir mesaj iletmek amacıyla tüm dünyayı dolaşacak.
Atatürk’ün hedeflemiş olduğu evrensel barış ilkesi doğrultusunda, dünya çocuklarına hediye edilen tek bayramın Türklere özgü olmasından dolayı, Ahmet Nuray bu projesini Türkiye’de tamamlamak istiyor.



İnsan ile dünya arasındaki ilişkinin de ele alındığı bu heykelde; insanın dünyayı elleri üzerinde taşıyan bir simge olarak kullanılması, tüm olumsuzluklara karşı insan olmanın taşıdığı önemli bilinci vurguluyor.
Gorbaçov ve Reagan arasında başlayan yumuşamanın süreklileştirilmesi ve bu barışın gerçekleştirilmesinde en büyük katkısı olacak çocukların değerinin unutulmaması amacını taşımaktadır.



Dünya barışının ve insanın temel özgürlüklerinin taşıdığı önemi vurgulayan bu heykel tasarımında, özellikle dikkati çeken diğer öğe de insanın haklarına olan saldırıların kınanması ve “Hür Dünya” için ulusların birlikte çaba göstermeleridir. Aktif sanatçı kimliğinde olan Ahmet Nuray, evrensellik adına “Sanat Bir İletişimdir” felsefesi altında bu çalışmalara hız vermek istiyor. Sanatın taşıdığı özelliği zedelemeksizin sanata yeni ufuklar açan bu düşünce, sanatın bir iletişim olduğunu tüm dünyaya yayacak.


Makalenin Devamı Ve Daha Fazlası İçin http://www.ahmetnuray.com/ Sitesini Ziyaret Ediniz..

0 yorum: